среда, 26. децембар 2007.

Nesto o morskom prasetu i njihovom kavezu

Morsko prase ( zamorac )

Pre svega, morsko prase uopšte nije prase. Etimolozi nisu sigurni odakle potiče naziv guinea pig na engleskom a ni morsko prase na našem jeziku. Prema klasifikaciji ova životinjica pripada familiji glodara pod imenom Caviidae. Zamorci, kako se takođe zovu, su zapravo pripitomljeni glodari poreklom iz Južne Amerike. Pripitomljavanje se odigralo veoma davno, verovatno još pre vremena Inka a u Evropu su došli ubrzo po otkriću Amerike. Danas je ova vrsta popularan kućni ljubimac a nažalost i uobičajena opitna životinja u istraživačkim laboratorijama. U Boliviji, Peruu i Ekvadoru i danas predstavljaju sastavni deo nacionalne kuhinje.

Zamorci u prirodnim staništima žive u grupama a kako su meta raznih grabljivaca stalno su na oprezu. Za vreme hranjenja jedna jedinka uvek preuzima ulogu stražara i upozorava ostale i na najmanji znak opasnosti. Veoma efikasna komunikacija u grupi i izuzetna orijentacija pri brzom kretanju po utvrđenim stazama obeležje su zamoraca. Moguće ih je naučiti jednostavnim trikovima mada je potrebna velika upornost, puno ponavljanja i nagrađivanje hranom.

Pri odabiru mladunaca obratite pažnju da oni koji su zdravi imaju sjajnu dlaku po celom telu, bistre oči i čiste ušne i nosne šupljine. Najvažnije kod odabira ili pravljenja kaveza za morsko prase je da njegova lokacija bude na suvom mestu bez promaje i naglih temperaturnih promena. Dakle što dalje od poda, vrata i prozora koji se otvaraju. Ako je kavez na osunčanom mestu, mora postojati dobro zaklonjena `kućica` u okviru kaveza u koju se može sakriti od vreline. Površina kaveza treba (za jednog zamorca] biti najmanje 50x50cm. Za tu svrhu vam može poslužiti i kavez za ptice čiji ćete pod prekriti sa više slojeva papira [izbegavajte dnevne novine zbog olova) kako se nožice ne bi slučajno zaglavile/povredile između žica. Naravno, ukoliko imate mogućnosti, možete kupiti ili čak napraviti svojevrsni zabavni park za svog ljubimca, sa sve toboganima, tunelima i drugim igračkama. U ovom slučaju važi pravilo - što vece to bolje .

Kavez

U kavezu su neophodni: hrana, voda, mesto za spavanje i prostor za vršenje fizioloških potreba. U praksi se pod kaveza najčešće pokriva drvenom piljevinom koja je kao podloga topla i upija tečnost. Piljevinu treba menjati redovno. Najjeftinija, privremena varijanta, može biti i kartonska kutija isečena sa tri strane da se zamorac može izdići na zadnje nožice i videti okolinu. Četvrtu stranu [poklopca] savijte nadole i time dobijate kućicu u kojoj će životinjica spavati. Ova varijanta će potrajati do prvog kvašenja kartona . Ne stavljajte plastične predmete u kavez pošto glodar može odgristi komadić i progutati ga.
Pored svega navedenog, trebaće vam stalno nove kutijice, grančice i slični predmeti od prirodnih materijala koje će morsko prase grickati. Glodarima zubi neprekidno rastu čitavog života pa im `grickalice` morate obezbediti. Kada budete puštali svog ljubimca da se šeta po stanu posebno pripazite na drveni namešta i na kablove.

Нема коментара:

Igralica i Mehuric :)

Hihihi..... :)